Binnen 5 jaar alle tabakswaar uit de winkels in Nederland

In Nederland zal er weer strenger worden omgegaan met de verkoop van tabak. Dit om de gezondheid van de inwoners te stimuleren. Binnen een periode van 5 jaar moet namelijk alle tabakswaar uit het gezichtsveld van de klanten zijn verdwenen. Dit heeft Martin van Rijn bekendgemaakt. Martin van Rijn is staatssecretaris van Volksgezondheid. Er zal alleen een uitzondering worden gemaakt voor speciaalzaken. Hieronder is er meer informatie te lezen over deze nieuwe wet.

Informatie over de nieuwe wet

De wet schrijft dat supermarkten zelfs al vanaf 2020 geen tabak meer mogen uitstallen. Dit is geschreven aan de Tweede Kamer. Voor andere verkopers van tabak, zoals kiosken, boekwinkels, tankstations en drogisterijen geldt er een andere regeling. Zij hebben namelijk nog 2 jaar langer de tijd. Verder zijn er winkels die zich helemaal richten op de verkoop van tabak. Zij mogen de tabak wel gewoon normaal verkopen, zoals zij dat nu doen, maar mogen de tabak niet meer in de etalages tonen. Klanten komen dus alleen in aanmerking met de tabak wanneer ze binnen in de winkel staan.

Verder wordt de drempel om rookwaren te kopen nog verder verhoogt. Dat gebeurt door sigarettenautomaten en graaibakken in de horeca te verbieden. Het is de bedoeling dat alle automaten en graaibakken vanaf 2022 verdwenen zijn.

Het is nog onzeker of de kruidenmengsels van een waterpijp ook onder deze regeling zal vallen. Omdat de mengsels die worden gerookt bij een waterpijp ook verslavende stoffen bevat vindt Van Rijn dat de waterpijp ook onder dezelfde regeling moet vallen. Echter laat hij deze beslissing over aan een nieuw kabinet.

Koninklijke Horeca Nederland

Daar komt bij dat de brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland heeft gezegd dat consumenten over een aantal jaar de sigaretten achter de bar bij een horecagelegenheid moeten kunnen kopen. Dat zegt Bernadet Naber, een woordvoerder van de brancheorganisatie. Zij geeft aan dat horecagelegenheden hun aparte ruimte voor rokers hebben en het daarom gek is als ze klanten eerst weg moeten sturen om de sigaretten elders te halen. Bovendien kan er beter op de leeftijd van consumenten worden gecontroleerd wanneer de sigaretten aan de bar worden gekocht i.p.v. bij een automaat.